Sunday, September 30, 2012

SBI Bank Clerk Previous Year Solved Question Paper (2008)

SBI Bank Clerk Previous Year Solved Question Paper (2008)

1. The newly constituted National Knowledge Commission is headed by
 a) C. Rangarajan
b)Prof. R. S. Sharma
c) Sam Pitroda
d) Ms. Girija Vyas

ANS : c

2. India enacted an important event of Indian National Movement celebrating the seventyfifth anniversary. Which was it?

a) Quit India Movement
 b) Delhi Chalo Movement

c) Civil Disobedience Movement
d) Non – Cooperation Movement
 ANS :c

3. Pope Benedict XVI belongs to which country?

a) Italy

b) Germany

c) France

d) Poland
 ANS : b

4. The media campaign “ The World Is Waiting” is related to which of the following companies?

a) Lufthansa

b) Qatar Airways
c) Indian Airlines
 d) British Airways
ANS : d

5. Who among the following has been elected as President of the International Council of Science Union?

a) E. Sreedharan
 b) N. Ram

c) M. G. K. Menon
 d) Goverdhan Mehta
ANS : d

6. Which of the following countries launched the smallest combat aircraft in the world? a) Germany

b) India c) Russia d) USA
 ANS : b

7. Who among the following British Governor- Generals shifted India’s capital fromCalcutta to Delhi in 1911?

a) Lord Louis Mountbatten
 b) Lord Canning

c) Lord Hardinge

d) Warren Hastings
ANS : c

8. “Golden Handshake” is the term associated with
a) Share market

b) Retirement benefits

c) Voluntary retirement benefits
 d) Smuggling

ANS : c

9. Which of the following is the first surface- to- surface missile in India?
 a) Prithvi

b) Trishul
c) Agni
 d) Naag
 ANS : a

10. Which country will be host 15th SAARC Summit in 2008 ?

a) Maldives

b) Sri Lanka

c) India

d) Pakistan
ANS : b

11. Mist is caused by
a) Dry ice

b) Ice at low temperature

c) Water vapours at low temperature
 d) Carbon- monoxide in solid form
 ANS : c

12. Who among the following has been chosen the Miss India Universe for the year 2008 ?
 a) Parvathy Omanakuttan

b) Simaran Kaur Mundi
 c) Amrita Thapar

d) Tanvi Vyas
ANS : b

13. Who among the following was the author of “Rajtarangini”, commonly regarded as the first genuine history of India written by an Indian?

a) Banbhatta
b) Ravikirti

c) Pushpadanta
 d) Kalhana
 ANS : d

14. Who among the following advocated Scientific Socialism?

a) Robert Owen

b) Proudhon Pierre Joseph

c) Karl Marx

d) Saint Simon Henri Claude
 ANS : c

15. Which of the following Articles of the Indian Constitution deal with the Directive Principles of State Policy?

a) 26 to 41
 b) 31 to 56
c) 36 to 51
 d) 41 to 66
 ANS: c

16. Which one of the following travelers is not associated with the description of the glories of Vijayanagar kingdom?

a) Abdur Razzaq b) Paes

c) Ibn Batutah d) Nuniz

ANS : c :

17. The Chinese pilgrim Fa – Hien visited India during the reign of

a) Kanishka

b) Chandragupta I

c) Chandragupta II

d) Harshavardhana
ANS : c

18. Which of the following is the economic growth percentage projected in the 11th Five Year Plan draft that was approved by the Planning Commission in November 2007?

a) 8% b) 9% c) 9.5% d) 10%
 ANS : b

19. The Indian Navy’s only sailing ship, which returned to Kochi after a 10- month voyage around the globe is,

a) INS Vibhuti
 b) INS Tarangin
i c) INS Prabhat
d) INS Viraat
ANS : b

20) Who among the following is the Director General of International Monetary Fund (IMF) ?

a) Thaksin Shinawatra

b) Liang Guanglie

c) Dominique Strauss Kahn

d) Paul Wolfowitz

ANS : c

21. Who is the author of the book “Super Star India : From Incredible to Unstopable”? a) Shobha De

b) Hillory Clinton c) Dalai Lama d) Imran Khan ANS : a

22. What does CECA stand for?

a) Community Enabled Cooperative Arrangement

b) Comprehensive Ecological Cooperation Agreement

c) Comprehensive Ecological Cooperation Arrangement

d) Comprehensive Economic Cooperation Agreement
ANS : d

23. John wheeler was associated with -

a) Physics

b) Chemistry

c) Botany

d) History
 Ans : a

1 comment: